Gastvrij voor de BIJ

Red de bij en steun een imker!

In Nederland zijn zo’n zesduizend imkers actief, onder wie ongeveer vijftien beroepsimkers. De meeste imkers zijn dus hobbyimker. Ze beoefenen hun hobby met veel inzet en met plezier. Een hobby mag wat kosten. Niettemin verdienen ze een steuntje in de rug. Niet alleen financieel. Ook waardering voor hun werk is op zijn plaats.

Bijenvolk in eigen tuin

Particulieren die een bijenvolk in hun tuin plaatsen, maken van dichtbij de verrichtingen van de imker mee. Op deze manier krijgt het werk van de imker meer bekendheid en groeit de waardering voor hetgeen hij of zij doet. (Steeds meer vrouwen kiezen voor de bijenhouderij!)

Ook krijgt u in het contact met de imker meer oog voor de noden van de bij en daarmee voor de u omringende natuur. Welke bloemen bloeien wanneer? Is er voldoende nectar en stuifmeel te halen? Welke bloemen bezoeken de bijen? Is het aanbod van bloemen divers genoeg? Voor een vast bedrag per maand huurt u een bijenvolk en draagt u bij aan bovengenoemde effecten!

Het vergezicht

  • Een netwerk van imkers door heel Nederland, die bij tal van particulieren bijenvolken onderhouden.
  • Particulieren die steeds meer gefascineerd raken door de bij en het werk van de imker.
  • Particulieren die na het volgen van een beginnerscursus bij de plaatselijke bijenhoudersvereniging het volk in hun tuin en de verzorging ervan overnemen.
  • Een groeiend aantal imkers in Nederland.

Wat kunt u verwachten?

  • Een bijenvolk wordt in overleg geplaatst en onderhouden door de imker.
  • De imker en u hebben elkaars contactgegevens, zodat overleg altijd mogelijk is.
  • Er wordt samengewerkt met een imker bij u in de buurt.
  • De imker komt regelmatig bij u langs. Zomers vaker dan in de winter. U mag daarbij aanwezig zijn. U wordt aangeraden beschermende kleding te dragen. Overleg met de imker.
  • De eventuele honingopbrengst deelt u fifty fifty met de imker.

Bezoek imker is afhankelijk van weersomstandigheden.

Een bijenvolk is een levend organisme. Er dient dus rekening te worden gehouden met de natuurlijke ontwikkeling van een volk. Temperatuur en andere (weers)omstandigheden hebben hierop invloed. Ook de imker is hiervan afhankelijk. Als het nat en koud weer is, zal hij de kast niet openmaken. Als een nieuwe koningin is geboren - uitgelopen, zegt de imker - dient de kast minimaal drie weken met rust te worden gelaten.

Meer informatie over bijen?

Op internet vindt u een schat aan informatie. De volgende website's zijn leuk om te bekijken:

www.bijen.wur.nl
www.drachtplanten.nl
www.amsterdamsehoning.nl
www.wildebijen.nl
www.bijenhotels.nl
www.bijenstichting.nl
www.bijenhouders.nl