4 bijtjes

bloemetjes

Blij met de bij

Gastvrij voor de Bij bestaat sinds voorjaar 2010. Inmiddels staan door heel Nederland via Gastvrij voor de Bij verhuurde bijenkasten die door een groot aantal imkers worden verzorgd. Ruim twintig huurders volgden inmiddels zelf een imkercursus en zijn nu zelfstandig imker.

Waarom verhuur van bijenvolken?

Hoe meer bijenvolken, hoe beter, voor de natuur en voor de mens. Tegenwoordig gaan er te veel bijenvolken dood. Het is dus noodzakelijk zo veel mogelijk bijenvolken in leven te houden.

Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving

De fruitbomen, de moestuin, de siertuin: zonder bijen zouden ze er armetierig bij staan, zo ze al vruchten en zaden zouden ontwikkelen. Ook voor de bestuiving van onze wilde flora zijn bijen onmisbaar. Veel planten zouden zonder bijen niet overleven. Waar een appel wordt gegeten, heeft een bij gezeten, heet het dan ook in de volksmond.

Bijen verzamelen nectar en stuifmeel

De bij voegt aan de nectar die zij van de plant likt enzymen toe en draagt dit mengsel over aan een werkster in de bijenkast die het sap verder verwerkt en opslaat in een lege cel waar het tot honing rijpt.

Honing is lekker voor de mens, maar voor de bij is honing het hoofdvoedsel. Stuifmeel is voor een bijenvolk onmisbaar als eiwitbron

De larven worden ermee grootgebracht. Een tekort aan stuifmeel schaadt de ontwikkeling van de jonge bij en daarmee de sterkte van het bijenvolk.

De varroamijt is de dodelijke parasiet

De varroamijt is grotendeels verantwoordelijk voor de wintersterfte onder de bijenvolken. De mijt legt haar eitjes bij de larven van de bij. Volwassen varroamijten brengen een deel van hun leven door op volwassen bijen. Zo verplaatsen ze zich door het volk.

Varroamijten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië. De mijt kon zich verspreiden doordat de mens met Europese bijenvolken naar en van het verspreidingsgebied van de mijt reisde. De mijt wordt inmiddels in alle werelddelen aangetroffen, behalve in Australië.

Meer lezen over varroa mijtziekte? kijk op de website bijen.wur.nl

De mijt verspreidt zich niet alleen binnen een volk, maar kan zich - door mee te liften op het lijf van een bij - ook verplaatsen van het ene naar het andere volk. Dit risico is groter naarmate er meer bijenvolken bijeen zijn geplaatst, zoals bij de meeste imkers het geval is. Als bijenvolken geïsoleerd staan, is de kans op besmetting kleiner. Dat pleit ervoor op veel plekken niet meer dan één bijenvolk te plaatsen. Verhuur aan particulieren kan hiertoe bijdragen.

lees meer over verhuur aan particulieren op de pagina Red de bij